maanantai 19. marraskuuta 2012

Miehet hoi!


Tänään vietetään Kansainvälistä miestenpäivää, onnea kaikki mieslukijani! Miestenpäivä on hieman naistenpäivää nuorempi merkkipäivä ja sitä on juhlittu 1999 vuodesta lähtien. 


Wikipedia kertoo päivän tarkoituksesta seuraavaa: ”Miestenpäivän juhlinnan tavoitteena on kiinnittää huomiota miesten ja poikien terveyteen, sukupuolten välisten suhteiden parantamiseen, sukupuolisen tasa-arvon edistämiseen ja myönteisten miesroolimallien korostamiseen.”  

Itse näin kahden pienen miehen kasvattajana koen luonnollisesti kaikki nämä teemat tärkeäksi. Terveyden lisäksi varsinkin viimeinen kohta kolahti. Myönteinen miesroolimalli. Kaikki isät varmasti sellaisia tahtovat lapselleen olla. Meidän perheessä Pankkiiri on onnistunut kiitettävästi oman esikuvansa heijastamisessa poikiimme. 

Miesroolimalleja mahtuu pienen ihmisen elämään useita. Batman on varsin altis nimenomaan läheisien miesten vaikutuksille. Pankkiirin veljet, mun siskon mies, mun isä, Pankkiirin eno ja juuri edesmennyt isoisä.  Siinä mainitakseni muutama erittäin merkittävä mieshenkilö Batmanin elämässä.  Näiden tekemisiä seurataan silmä tarkkana, imitoidaan ja halutaan osallistua ”isojen miesten hommiin”.  Juuri näiden miesten kanssa halutaan riehua ja peuhata enemmän kuin vastaavien naishenkilöiden. Nuoresta iästään huolimatta Batman kokee vahvaa yhteistä sidettä aikuisiin miehiin elämässään. Heitä tulee herkästi ikävä ja heille pitää spontaanisti soittaa ”mitä kuuluu?” puheluita. Toki naisillekin, mutta nimenomaan side miespuolisiin läheisiin on juuri tässä iässä merkittävä. Onneksi meidän perheellä on tilanne niin onnellisesti, että kaikki nämä läheiset miehet ovat esimerkillisiä ja tunne Batmanin rakkaudelle on molemmin puolinen. 

"Isojen miesten hommia" mökillämme

Miehet Kreikassa

Miehet kalassa

Ukin kanssa peuhaamista mökillä
 
Yhdessä miehiin koskevassa asiassa on meillä vielä Batmanille opetettavaa. Muutama päivä sitten Batman tivasi kovasti vastaan kun kerroin, että kaksi miestä voi asua yhdessä ja rakastaa toisiaan. ”Ei. Ei kaksi miestä voi mennä naimisiin.” Siinä hän kyllä oli oikeassa, mutta koita sitten selittää kolmevuotiaalle, mitä eroa on naimisissa olemisella ja yhdessä rakastuneena asumisella ja elämiselle. En edes yrittänyt lähteä selittämään asiaa. Totesin vaan, että kyllä ne silti voi asua yhdessä ja jollain voi olla kaksi äitiä tai kaksi isää. Tähän hetken pohdinnan jälkeen Batman totesi. ”Ei se vaan äiti mene niin. Kaikilla pitää olla tyttö, joka synnyttä sen.” No joo, mutta...Tästä aiheesta pitää vähän myöhemmin jatkaa keskustelua. 

Seuraavaa kohtaa Wikipedian arkittelissa pidän vähän kyseenalaisena juhlimisen kohteena. ”Miestenpäivänä kiinnitetään huomiota miehiin kohdistuvaan syrjintään ja juhlitaan tapahtunutta edistystä ja saavutuksia kuten miesten panosta yhteisöihin, perheisiin, parisuhteisiin ja lastenhoitoon.” Aika jännä, että näitä nykyään itsestään selviä juttuja pitää ihan juhlistaa. ”Jee, miehet panostaa perheeseensä!”

Kaikki kunnia kuitenkin tälle merkkipäivälle ja kaikille tuntemalleni miehille. Pysykää miehinä!

1 kommentti:

  1. Meilläkin pappa on pojille jotain sellaista mitä ei voi käsittää :) mutta niin on pojat papallekin :)kyynel silmässä joskus kattelen niiden menoa ja sitä mitä kaikkea noi pienet miehet oppii papalta. Meillä miespuoliset sukulaiset on aika minimissä, no, molemmilla on niin pienet suvut et sukulaiset ylipäänsä aika minimissä... Mutta miehen puolelta on vain naispuolisia sukulaisia, mun puolelta vain pappa ja eno.

    VastaaPoista

Komenttisi on iloni, kiitos!