keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Maailmanmatkaaja

Tein juuri merkittäviä päässälaskutoimituksia. Jos ylöskirjaaminen on kyseisessä lajissa salittua. 

Batman on käynyt ennen neljää ikävuotta seitsemässä eri maassa kotimaansa lisäksi. Itseasiassa tämä summa oli täynnä jo muutama kuukausi kolmen ikävuoden jälkeen, sillä viimeiseen reiluun puoleen vuoteen ei uutta kohdetta ole listaan tullut. Kaikki Batmanin kohteet sijoittuvat toistaiseksi Euroopan mantereelle, mutta pitäähän maailmanvalloitus aloittaa maltillisesti yksi mantere kerrallaan.

Meillä on aina ollut tapana sijoittaa matkamme keväälle ja syksylle, sillä kesäloman tahdomme pyhittää ihanalle kotimaalle ja mökkeilylle.

Batmanin ensimmäinen ulkomaanmatka tapahtui siinä noin neljän kuukauden iässä keväällä 2009 kauniiseen Budapestiin. Majoituimme kummivanhempieni täydelliseen kaupunkiasuntoon. Kaupunkireissaaminen noin pienen ja vielä lähes liikuntakyvyttömän kanssa tapahtui varsin samaan tahtiin kuin lapsettomina aikoina. Kätevänä apunavälineenä toimivat rintareppu ja varsin kevyet matkarattaat. Evästys oli mielettömän helppoa kun vauvan ravinto kulki mukana aina valmiina tarjottavaksi. Jälkeenpäin ajateltuna tämä matka oli niin helppo ja onnistunut, että saimme ehkä hieman vääristyneen kuvan, mitä tuleman pitää.

Iloinen reissaaja kesäreleissä
Uupuneet junassa
Noin pienen kanssa meni vielä Babybjörnin alkeellisin rintareppumalli
Seuraava reissu oli suorastaan uhkarohkea. Lähdimme isolla kaveriporukalla, nimeltä tumuttajat (nimi kertoo kaiken) Portugaliin, Ericeiraan. Kohde oli lähellä rantaa, jotta surffaaminen oli innokkaille mahdollista. Myös kohteen suhteellisen lyhyt matka Lissaboniin oli suunniteltua. Batman oli ainoa lapsi ja silloin reilu puolivuotias. Jälkeenpäin ajateltuna, mitä me silloin oikein ajateltiin? Olin juuri lopettanut rintaruokinnan ja vierottaminen yösyönneistä oli vielä kesken. Batman myös vierasti sairaanloisesti ja vääränlainen katsekin vaunuihin sai sen parkumaan lohduttomasti. ltamyöhään valvominen tai vaudikas yöelämä oli meiltä lähes poissuljettuja vaihtoehtoja.

Mutta valehtelematta reissu oli menestys. Tai sitten aika kultaa muistot. Mutta en ainakaan muista olleeni uupunut ja hyödynsin jopa aamujen vapaata aikaa lenkkeilemällä vuokratalomme lähimaastossa. Sen muistan, että en mielestäni ollut bikinikunnossa, sillä rantailut tai edes altaalla auringon palvominen jäi minimiin. Tosin ehkä vauvan kanssa tämä ei ole kaikista suotavinta toimintaa.

Muitakin rajoitteita toki oli. Batman oli siinä iässä, ettei viihtynyt pitkiä matkoja tai juuri lainkaan autossa, ellei ollut päikkäriaika. Jouduimme siis suunnittelemaan parhaamme mukaan autokuntamme kanssa, että matkat osuisivat sopivaan aikaan. Usein niitä kuitenkin säesti ainakin osan matkaa takapenkin raspikurkku. Myös säännölliset purkkisyöttämiset ja maan kovin kehnot vauvanruokavalikoimat (meille selvisi vasta matkan puolessa välissä, että niitä saa lähinnä vaan apteekeista) olivat pieni rasite. Tulipahan meidän aikuisten ainakin huolehdittua nestetasapainostamme lukuisien pysähtymisien johdosta. Muistan myös kun Pankiirin kanssa ilahdutimme joka aamu matkaseuruettamme kun heidän herätessä aamiainen oli katettu, hedelmät leikattu ja kahvit useaan otteeseen jo nautittu. Tämä ei ollut oma valintamme.

Päivi- täti on huvittava
Nyt käytössä oli legendaarinen Manduca- kantoreppu. Yksi paras hankintamme.
Harvoja rantakeikkoja
Niin turisteina, että.
Seuraavana keväänä Batmanin jo vuoden täyttäneenä otimme varaslähdön kevääseen ja suuntasimme huhtikuussa hurmaavaan Amsterdamiin. Se paikka olisi voinut viedä sydämestä isommankin palan, mutta tämä reissu oli meille ikänkuin käännekohta uuteen matkusteluasenteeseen. Batman oli juuri päässyt kävelyn jalon taidon makuun ja tahtoiän omapäisyys kukoisti. Emme enää voineet pysähtyä heti janon iskiessä olusille, sillä herra tahdon kävellä lähti karkusille. Kuitenkin Batman nukkui vielä parit päikkärit, joten aina niiden sattuessa hyödynsimme istuskelu- ja nielemislihaksiamme. Tällä reissulla tarpeellisin varuste oli maissinaksut. Amsterdamiin pitää ehdottomasti päästä uudestaan. Ilman lapsia.

Tätä se aika pitkälti oli
Tai tätä
Puistoja tuli hyödynnettyä
Eläimet kiinnosti. Ainakin isää...

Olihan siellä kuitenkin aika mukavaa.
Syksy 2010 jäi meillä matkojen suhteen väliin. Syynä ei suinkaan ollut edellisen matkan järkytys. Syinä oli mun toisen alkuraskauden pahoinvointien ja väsymyksen lisäksi meidän matkustusajankohdalle, syyskuulle ajoituvat läheisien ihmisten häät.

Seuraavana keväänä ei taas sattuneesta syystä ollut matkustelu suuremmin mielessä tai edes mahdollisuuksissa. Se kevät ja kesäkin vierähti Robinia ihaillessa. Tämän lähes 1,5 vuoden matkustelutauko oli meille ensimmäinen laatuaan. Kauhea kuume pääsi valloilleen molemmilla vanhemmilla ja lempparimme Italia kutsuikin meitä pian syyskuussa 2011.

Tämä oli meille kolmas kerta yhdessä Italiassa. Aikaisemmin olimme olleet Roomassa ja häämatkalla kiertämässä Toscanan ja  Veneton alueita. Samalla se oli Robinin eka kunnollinen ulkomaanreissu. Vietimme Toscanassa kaksi viikkoa, ensimmäisen ystäväperheemme kanssa ja toisen sukulaisten seurassa. Vaikka paikka oli täydellinen ja tämän takia suuntammekin sinne ensi toukokuussa, jäi mieleeni lähes päällimmäisenä tolkuton väsymys. Meillä oli takana surkeauninen kesä, Robinin maitoallergiasta johtuen. Olin myös fiksusti päättänyt lopettaa imettämisen ja yösyötöt juuri ennen reissua. Kai tästä oli tullut jo tapa mulle. Mulla oli päällä myös mulle ominaista unettomuutta, joka vaivasi reissulla pahasti. Kuitenkin loma on aina loma. Parempi väsyneenä aurinkoisessa Toscanassa kuin vesisateessa Talinrannassa. Ja kun lastenhoitoapuakin oli tarjolla, niin mikäs siinä.

Kuten olen lukuisia kertoja todennut, parasta Toscanassa on maisemien lisäksi ruoka, viini ja ilmasto. Viimeisin on ollut lähes joka kerta meille juuri passeli, ei hullua hellettä vaan vähän kuin Suomen loistava kesä. Toivon todella, että seuraavalla kerralla Montepulcianossa olen paremmin levänneenä. 

Batmanista parasta Italiassa on uiminen
Batmanin viimeisin ulkomaan reissu lukuunottamatta Ruotsia ja Viroa, jossa ollaan käyty lukemattomia kertoa, sijoittuu Kreikan Santoriniin. Tänne matkasimme Pankkiirin veljen perheen kanssa vuoden takaisena keväänä. Batman oli jo varsin reippaassa matkustusiässä, mutta Robin hoiti saman kuin Batman Amsterdamissa. Robin oppi matkan aikana kunnolla kävelemään ja sekös oli loistoajoitus. Not. Tällä reissulla ravintolassa rauhassa syöminen oli lähes mahdottomuus, vaikka kuopuksemme onkin varsin ruoalla lahjottavissa. Kuitenkin uuden taidon tuoma houkutus oli liian suuri lahjottavaksi fetajuustolla ja oliiveilla.

Kreikan matkassa oli kuitenkin luonnollisesti myös paljon hyvää. Santorini oli yksi kauneimmista paikoista, joissa olen käynyt ja kreikkalainen ruoka voittaa mulla jopa italialaisen. Myös seura oli kovin mieluisaa ja pääsin jopa kälyni kanssa istumaan iltaa kahdestaan drinkkien merkeissä miesten jäädessä nukuttamaan kersoja.

Lasten kanssa Santorini ei ole ehkä paras kohde. Rannalla on sileän hiekan tilalla kuumaa, mustaa, isoa kivetystä. Ei se tosin varmaan isompia lapsia haittaa, mutta meillä reissussa oli vielä vähän arkoja taaperoita. Myös saaren jyrkänteet eivät ole niitä pienille lapsille tarkoitettuja kiipeilypaikkoja. Jouduimme tinkimään muutamasta patikointisuunnitelmasta juurikin tästä syystä.

Päästiin kuitenkin ekaa kertaa ikinä Pankkiirin kanssa viettämään monelle lomalla itsensäänselviä rantapäiviä. Pojat tykkäsivät leikkiä kivillä ja me saimme lukuisia hetkiä makoilla rantatuoleissa. Tällä lomalla sain jopa hyvän rusketuksen, jos sillä nyt mitään arvoa on.

Manduca edelleen korvaamaton
Miehet uimassa <3
Robin pysyi ekaa kertaa lähes Batmanin perässä
Matkustustahtimme pitää pysyä aika tiivinä, jos Robin aikoo pysyä isoveljensä saldoissa ennen vastaavaa ikää. Seuraava matkamme muutaman kuukauden päästä kun sijoittuu maahan, jossa ollaan jo oltu koko perheen voimin. Mutta monta uutta kohdetta on jo suunnitteilla.


2 kommenttia:

  1. Heissan! Kiitos kun jätit viestiä blogiini, tulen toistekin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Palataan myöhemmin viestien merkeissä :)

      Poista

Komenttisi on iloni, kiitos!