perjantai 9. tammikuuta 2015

Kasvispizza ja itsetehty tulinen tomaattikastike

Italiassahan sanotaan, että mitä yksinkertaisempi pizza, sen parempi. Olen ajan myötä enenmmän ja enemmän samaa mieltä tämän väitteen kanssa. Aikoinaan tehtiin Pankkiirin kanssa mahdollisimman korkeita "läjäpizzoja", jossa oli kaikki molempien lemppari päälliset kasattuna keoksi. Lähiaikoina ollaan vaihdeltu kausittain pizzan makuja kinkku-rucolasta jauhelihamättöpizzaan. 

Nykyään mun lempparipizza on kasvispizza. Tilaan sitä aina ravintolassa, jos vaan listalta löytyy. Kasvisversio ei usein ole liian suolaista ja aidot maut, kuten tomaatti ja juusto tulevat kunnolla esille. Päällehän voi laittaa mitä vain kasviksia, mutta mun mielestä ehdottomat ovat ainakin runsas sipuli ja paprika. Olivista tulee mukava pieni suolaisuus. Feta sopii myös hyvin kasvispizzaan, vaikka tänään ei sitä laitettu. Sieni on kanssa yksi mun lemppareista.

Meidän kasvispizzassa oli varmasti tänään tuohon italialaiseen sanontaan verrattuna aivan liikaa täytteitä. En ole itse tehnyt ennen ihan alusta saakka tomaattikastiketta, mutta alan kyllä tästä lähtien tekemään. Tänäänkin tein sen vain koska unohdin kauppaan valmiin tomaattikastikkeen. En joka perjantai varmasti jaksa itse tehdä, mutta esim. silloin voisin kokkailla kun vieraita on tulossa pizzaperjanrtaita viettämään. Vaikuttaa, että tämä kasvisversio on kinkku-ananaspizzan lisäksi myös lapsille hyvin mieluinen.


Pohja
1,5 dl lämmintä vettä
1 tl suolaa
1/2 pussia kuivahiivaa
öljyä
jauhoja


Tulinen tomaattikastike
Oliviöljyä
2 valkosipulin kynttä
Ripaus cayennepippuria
puolikas chili ilman siemeniä
ripaus suolaa
mustapippuria
sokeria
Hyppysellinen kuivattua basilikaa
3 kpl isoja mahdollisimman kypsää isoa tomaattia

Silppua valkosipuli pieneksi ja paista hetki öljyssä. Lisää mausteet, pieneksi silputtu chili ja blenderissä soseutetut tomaatit. Keitä pienellä teholla puolisen tuntia kunnes kastike on "kasassa". 





Päälliset

Pieni punasipuli
Pieni keltasipuli
Mustia oliveja pilkottuna pienemmäksi
Kaksi isoa herkkusientä (paistettuna pannulla)
Paprikaa (vihreää ja/tai punaista)
Mozzarellaraastetta

Pilko päälliset pieneksi, paista herkkusienet pannulla öljyssä ja lisää ainekset pohjan päälle. Paista uunissa pizzatoiminnolla 12 min.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Komenttisi on iloni, kiitos!