maanantai 5. tammikuuta 2015

Thaimaan makuja (taas)

Ollaan hurahdettu Pankkiirin kanssa aikalailla Thaimaan makumaailmaan. Iso osa tästä johtuu siitä, että Pankkiiri on lähenevän matkan innoittamana ottanut selvää paikallisesta ruokakulttuurista ja testaillut eri reseptejä. Itse vähemmän tulisen ruoan ystävänä lämpesin vähän hitaammin maan makuihin, mutta ei kaiken thaikkusafkan tarvitse olla suuta polttavaa. Ja _rakastan_ kookosta.

Klassisten makujen - makean (esim. kookos), suolaisen (kalakastike), karvaan, tulisen (chilit ja currytahnat) sekä happaman (lime) -  yhdistäminen sopivassa suhteessa on hyvän thaikkukokin merkki. Tyypillistä makuja ja raaka-aineita Thaimaan ruoka-annoksissa ovat muun muassa:

  • Chilit
  • Valkosipuli
  • Sitruunaruoho
  • Inkivääri
  • Kookos
  • Kaffirlimetinlehdet
  • Limetti
  • Korianteri
  • Thaibasilika
  • Kalakastike
  • Palmu- tai ruokosokeri
  • Sekä currytahnat, jotka ovat yhdistelmä suuresta osasta edellisiä ruoka-aineita
Näistä kotikokeiluista yksi mun ehdoton suosikki  Thailohen lisäksi on Panang Curry Chicken. Juuri mun makuun sopivasti vähän tulinen, kookosmaidolla pehmennetty ja paahdetuilla suolapähkinöillä höystetty herkku onkin kuulemma paikallista lohturuokaa. Tämä kuuluisa thaikkuruoka tulee varmasti olemaan mun ekoja annoksia, jonka yritän paikallisesta ravintolasta bongata. Pitää vaan muistaa tilata lähes kaikki "mild as possible", ettei ruoka jää lautaselle tulisuutensa takia.

Panang Curry Chicken (n. neljälle hengelle)

- 400 g kanan maustamaton rintafile
- 2 rkl öljyä
- 3/4 Panang currytahnaa
- n. 1 dl suolapähkinöitä
- 5 kpl kaffirlimetin lehteä
- Kalakastiketta
- 1 rkl ruokosokeria
- 400g kookosmaitoa
- chiliä koristeluun

1. Murskaa pähkinät mortellissa. Sekoita ne currytahnaan. Kuumenna seos öljyisessä wokpannussa muutaman minuutin ajan.

2. Lisää kaffirlimetin lehdet, kalakastike, sokeri ja paloiksi pilkotut kananpalat. Paista kunnes kana kypsyy.

3. Lisää kookosmaito ja sekoita. Anna lämmetä. Koristele chilillä ja tarjoile riisin tai nuudelien kera.

Ei mitenkään näyttävä, mutta sitäkin maukkaampi annos. Lapsetkin tykkää. Mun tämän hetken lempiruoka.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Komenttisi on iloni, kiitos!